Informácia o druhu:

oleander obyčajný - Nerium oleander (čeľ. Apocynaceae – zimozeleňovité)

Oleander je vždyzelený ker až malý strom. Je to často používaný okrasný druh, na druhej strane patrí medzi najjedovatejšie rastlinné druhy. Oleander má celý rad miestnych pomenovaní – Adelfa, Flor de São Jose, Laurel de jardín, Laurel rosa, Laurier rose, Flourier rose, Olean, Aiwa, Rosa Francesca, Rosa Laurel. Zakum (v Bulharsku aj Turecku), leandru (v Rumunsku), zaqqum (v Arabčtine), harduf (v Hebrejčine). Rastlina prospieva najmä v teplom subtropickom podnebí, kde sa využíva ako okrasná rastlina aj v parkoch a pri cestách. Je to veľmi tolerantný druh k vysokým teplotám a suchu, a dokonca aj k mrazu do -10 °C. Dôvodom pestovania sú veľké voňavé kvety, a pri viac ako 400 pomenovaných kultivaroch zahŕňa farebná škála červené, purpurové, ružové a pomarančové formy; najbežnejšie sú však bielokveté a rôzne ružovokveté kultivary.

Toxicita tohto druhu je povestná; rastlina obsahuje celý rad jedovatých látok, veľmi nebezpečných pre človeka a najmä malé deti. Najnebezpečnejšie sú srdcové glykozidy oleandrín, neriín a neriantín. Jedovatá je pritom celá rastlina, s najvyšším obsahom nebezpečných látok v “šťave” (silici), ktorá vyvoláva necitlivosť blokovaním receptorov v koži. Jedovatý je aj med z kvetov oleandru. Okrem toho obsahuje oleander ďalšie v podstate neznáme (neobjavené) látky s nebezpečným vplyvom. Kôra oleandra obsahuje rosagenín, známa látka so strychnínovým efektom. Toxicitu si oleander zachováva aj vo vysušenom stave. Veľmi nepriaznivú reakciu vyvoláva asi 10 – 20 skonzumovaných listov dospelým človekom, no smrteľným následkom môže byť pri deťoch konzumácia iba jedného listu. Pri mnohých zvieratách je smrteľnou dávkou konzumácia 0,5 mg na 1 kg hmotnosti. Z histórie vojenstva sú známe prípady otráv aj smrti u vojakov, ktorí si opekali mäso na paliciach z tejto rastliny (vo francúzskej armáde bol už v 15. stor. vydaný rozkaz na prísny zákaz používania konárov z oleandra na takéto účely).

Škála reakcií na požitie oleandra je veľmi široká, predstavuje kombináciu srdcových a zažívacích problémov. Pri tráviacich ťažkostiach sa vyskytuje nevoľnosť a vracanie. Extrémne slinenie, bolesti brucha, hnačky (aj krvavé). Kardiatická reakcia sa prejavuje nepravidelným srdcovým rytmom až fázami bez zreteľného srdcového rytmu. Následkom nedostatočnej cirkulácie krvi sa objavuje výrazná bledosť a chlad. Reakciou na otravu môže byť aj ohrozenie centrálnej nervovej sústavy. Následkom toho sú symptómy ako ospanlivosť, triaška, chvenie svalov, záchvaty až kóma, ktorá môže viesť ku smrti. Pri dotyku so šťavou z rastliny sa objavujú podráždenie až zápaly kože, veľmi nepríjemné zápaly očí a alergické reakcie (dermatitídy).